Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileri temaslarda bulunmak üzere Hatay’ın Antakya ilçesine gelerek tarihi ve kültürel öneme sahip mekânları gezdi.
Aralarında 20 Büyükelçinin ’de olduğu heyet ilk olarak Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etti.
Heyet Daha sonra Hristiyanlığın en önemli mekânlarından dünyanın ilk mağara kilisesi Antakya’daki St. Pierre Kilisesi’ne giden büyükelçiler, yapının tarihi hakkında bilgi aldı.
Büyükelçiler 2 bin yıl önce Roma döneminde sel ve taşkınlardan korunmak için yapılan su kanalları Titus Tüneli’ni gezdi.
Daha sonra Samandağ ilçesinde Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı Mahallesi’ni ziyaret eden büyükelçiler, Antakya Medeniyetler Korosu’nun konserini dinledi.
Hatay Medeniyetler korosu konserinin ardından Antakya Sanayi Ticaret odasının (ATSO)düzenlediği yemeğe geçen Heyet burada iş adamları ile sohbet etti.
Yemekte konuşan ATSO Başkanı Hikment Çinçin, Hatay’ın Türkiye’de şuan Suriyeli yerleşimcilerin en çok obudğu illerden bir tanesi olduğunu ifade etti.
Hatay’da kişi başına düşen Suriyelinin yüzde 29 oranında olduğunu ifade eden Çinçin, ”Suriyeli misafirlerimizle tüm altyapımızı paylaşıyoruz. Nüfusumuz 18 yılda yaklaşık yüzde 18 arttı. O Yüzden altyapımızda aksaklıklar yaşanıyor ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan altyapı projelerimize destek istiyoruz ”dedi.
Büyükelçiler ardından Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Katolik ve Ortodoks kiliselerini ve Arsuz ilçesindeki Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ederek burada kilise görevlilerinden bilgiler aldı. Arsuz Konacık’ta Roma döneminden kalma antik Sütunlu Liman Şehri’ kalıntılarının bulunduğu bölgeyi de ziyaret ederek tarihi eserler hakkında bilgiler alan büyükelçiler, bölgenin tarihi ve doğa güzelliklerine hayran kaldı. Büyükelçiler, daha sonra İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasına (İTSO) da geçti. İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, büyükelçi ve diplomatlara, bölgenin ticaret ve sanayisi hakkında bilgi verdi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, gazetecilere yaptığı açıklamada, yılda iki kez AB ülkelerinin büyükelçileri olarak Türkiye’nin değişik yerlerine geziler düzenlediklerini, bu kez kültürel açıdan çok zengin bir yer olan Hatay’a geldiklerini söyledi.
İTSO’dan İskenderun’daki demir çelik ve tarım üretimi hakkında bilgi aldıklarını ifade eden Berger, Suriye sınırına yakın Hatay’da son durumu da görmek istediklerini, Suriyelilerin ekonomiye ve eğitime katılımları, ayrıca entegrasyonu hakkındaki sorunlarla buna karşı yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını belirtti. Berger, gezinin ilerleyen bölümünde Dörtyol ilçesinde AB finansmanıyla yapılacak bir hastanenin temel atma törenine katılacaklarını bildirdi. Christian Berger, Sağlık Bakanlığı ile birlikte yapılacak hastane projesinin, ev sahibi toplumun bölgedeki Suriyelileri ağırlamasına yardımcı olmada destek amacı taşıdığını belirterek desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Kaza, 10 Şubat 2021’de KarapınarKonya yolu Akçayazı Mahallesi, Merdivenli mevkisinde meydana...
Hatayspor Basın Sözcüsü Rahmi Vardı, Aaron Boupendza’nın Hatayspor’da kalmak istediği için...
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye’nin İdlib kenti ve kırsalına 81 tırdan oluşan...
Hatay’ın Samandağ ilçesinde denize açıldıktan sonra botu ile kaybolan Ali Nail Gündoğan...
Hatay’da, geçmişi uzun yıllara dayanan ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı,...
Bölgemizin en güçlü kuruluşlarından olan Özçelik İş Sendikası bugün de Osmaniye...
DEMİR KORKULUĞA SAPLANAN KED...
DEMİR KORKULUĞA SAPLANAN KEDİ KURTARILDI.İskenderun Dumlupınar mahallesinde, […]
İSKENDERUNDA SİLAHLI KAVGA 2 AĞIR Y...
Hatay’ın İskenderun ilçesinde ihale meselesi yüzünden çıktığı...
HATAY’DA TRAFİK KAZASI:1 ÖLÜ,2 YARA...
Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da meydana gelen zincirleme […]
HEMŞİREYİ ESKİ SEVGİLİSİ ÖLDÜRDÜ...
Hatay’ın Samandağ ilçesinde bir hemşire, nişanlandığını öğrenen...